Eenvoudig Moong Dal-recept (Instant Pot)


Dit recept voor moong dal is het eenvoudigste recept dat ik voor je kan ontwerpen, terwijl het toch authentiek blijft met verse gember, kurkuma, rode chili, citroen en koriander.

Moong dal wordt soms gele dal, gespleten gele dal, dal tadka, dal fry of mung dal genoemd.

Wees gerust, dit is dat geruststellende gerecht waar je altijd van geniet als je het in een Indiaas restaurant bestelt. Nu kun je leren om het thuis te maken.

Moong dal staat bekend als zeer evenwichtig voor lichaam en geest, en de gemakkelijkst verteerbare van alle peulvruchten ter wereld.

Verteerbaarheid is een belangrijke factor bij het kiezen van een peulvrucht, omdat zoveel mensen moeite hebben met het verteren van bonen en linzen.

Dus als je iemand bent die moeite heeft met het verteren van bonen, raad ik je aan dit recept te proberen en te kijken of het je helpt, want de gezondheidsvoordelen van regelmatige consumptie van peulvruchten zijn te talrijk om te missen.

Moong Dal-voordelen

Moong dal is de gepelde en gespleten vorm van mungbonen, die mosgroen gekleurd zijn. Veel mensen verwarren moong en mung. Die fout maak je nu niet meer.

(Met dank aan beboterde groenten)

Sommige mensen beschouwen moong bean als een superfood vanwege het hoge gehalte aan oplosbare vezels. Oplosbare vezels maken moong dal een beetje kleverig. Soms is er meer water nodig om het te verdunnen.

In feite bevat een portie gekookte moong dal van 1 kopje 15 gram vezels, wat overeenkomt met 60 procent van de aanbevolen dagelijkse vezelwaarde voor de gemiddelde Amerikaan.

Deze slijmerige oplosbare vezel kalmeert en geneest het spijsverteringskanaal en is zeer ondersteunend voor de darmgezondheid.

Volgens Dr. Axe verlengen oplosbare vezels de maaglediging, wat de opname van voedingsstoffen verbetert, zorgt voor verzadiging na het eten en het hongergevoel onder controle houdt.

Vanwege zijn ongelooflijke helende eigenschappen is moong dal het nummer één voedsel dat wordt aanbevolen in elke traditionele Ayurvedische reiniging.

Voor meer informatie over de gezondheidsvoordelen van moong dal, zie: Waarom doet Ayurveda Prize Moong Dal? Gezondheidsvoordelen

Moong Dal Voeding

In vergelijking met andere peulvruchten is moong dal ook erg rijk aan calcium, magnesium, fosfor, mangaan en kalium, samen met een goede hoeveelheid ijzer en zink.

gekookte moong dal
(Met dank aan beboterde groenten)

Moong Dal Proteïne

Een portie gekookte moong dal van 1 kopje bevat 14 gram eiwit.

Dit is iets lager dan andere peulvruchten, die meestal rond de 15-17 gram zijn voor dezelfde portie.

Minder eiwit draagt ​​eigenlijk bij aan de verteerbaarheid van moong dal, en wat het eiwit vervangt, is de vezel.

Moong Dal versus Toor Dal

Als u moong dal niet kunt vinden, kunt u deze vervangen door toor dal, chana dal (split), gele linzen, rode linzen of zelfs gele spliterwten, maar houd er rekening mee dat de kooktijd en consistentie van het uiteindelijke gerecht zal veranderen.

Vanwege hun kleine variaties in vezels en andere voedingsstoffen, hebben gekookte bonen en linzen een verschillende consistentie wanneer ze worden gekookt.

Moong dal is behoorlijk plakkerig en kan zelfs een beetje moeilijk te hanteren zijn. (Zoals ik al zei, moet het worden verdund met extra water.)

Om de plakkerigheidsfactor in evenwicht te brengen, zou je halve moong en de helft van een ander type dal kunnen gebruiken. Ik hou van een gelijke combinatie van moong dal en toor dal.

Zie The Ultimate Guide to Indian Dal (Photo Glossary) voor meer informatie over Indiase bonen en linzen.

Waar te kopen

Als je dit recept gaat maken (en ik hoop dat je dat gaat doen!), moet je wat moong dal kopen.

Moong dal is verkrijgbaar bij Whole Foods-winkels en bij sommige conventionele kruideniers.

Als je het niet in je gewone winkel kunt kopen, kun je het online vinden, of bij een Indiase supermarkt bij jou in de buurt.

Moong dal Instant Pot

Ik heb instructies toegevoegd om dit moong dal-recept op drie manieren te maken: in een Instant Pot, in een snelkookpan op een kookplaat en in een gewone pan.

instant pot
(Met dank aan beboterde groenten)

Koken onder hoge druk wordt altijd aanbevolen als je bonen helemaal opnieuw kookt, maar omdat moong dal zo klein is, kookt het sneller, en je kunt dit in een gewone pan in ongeveer 45 minuten maken.

Hoe te maken

Er zijn drie stappen om moong dal met succes te koken, en elke stap is eenvoudig.

De eerste stap is om de moong dal te koken met een van de drie methoden totdat deze erg zacht is en uit elkaar valt.

De tweede stap is om de kruiden in ghee te sauteren. Je hebt een kleine koekenpan of pot nodig om de kruiden efficiënt te bereiden. Het probleem met het proberen om deze stap in iets groters te doen, is dat je niet genoeg vet op één plek geconcentreerd hebt om de kruiden in te verdrinken, en de kruiden moeten in het vet blijven om goed te koken. Wees voorzichtig bij het bereiden van de kruiden. Gebruik een laag vuur, let goed op en roer continu.

De derde stap is om de algehele smaak van het gerecht af te maken en in evenwicht te brengen door de kruiden te combineren met de gekookte moong dal en verse citroen en koriander toe te voegen.

Ingrediënten en smaak

De algehele smaak van het gerecht is mild pittig van de gember, kurkuma en rode chili, aards van de moong dal en komijnzaad, en citroenachtig van de verse citroen.

Je wilt er ook zeker van zijn dat je het zout kunt proeven.

gehakte gember en koriander
(Met dank aan beboterde groenten)

De kruiden die je nodig hebt voor dit recept zijn komijnzaad, verse gember, kurkumapoeder, rode chilipoeder en koriander.

Rode chili is wat ze Indiaas chilipoeder noemen, maar je kunt het ook vervangen door cayennepeper, dit is wat je in je voorraadkast hebt om te beginnen.

Citroen is essentieel om de juiste smaak te krijgen. De energieke zure smaak pakt de anders saaie en aardse kwaliteit van het dal op.

Komijn is ook behoorlijk essentieel voor dal. Het gerecht zal niet hetzelfde zijn als je het niet gebruikt.

Ik geef je deze tips om je te helpen succesvol te zijn, waarvan ik weet dat je dat kunt zijn.

Ik wil dat je zoveel van dit gerecht geniet dat je het wekelijks kookt en het gebruikt om je algehele gezondheid te verbeteren.

gekookte moong dal
(Met dank aan beboterde groenten)

Recept voor eenvoudige Moong Dal

Voorbereidingstijd: 10 minuten

Kooktijd: 45 minuten

Weektijd: 4 uur

Porties: 4 porties

Calorieën: 170KCAL

Deze moong dal is heel eenvoudig te maken en toch authentiek te houden met verse gember, kurkuma, rode chili, citroen en koriander.

Ingrediënten

Voor het koken van de Dal
¾ kopje moong dal (gespleten geel)
2 kopjes water, (1 voor de Instant Pot)
snufje kurkumapoeder
snufje Himalaya roze zout

Voor het temperen van kruiden
1 eetlepel ghee, (sub met halve olijfolie, halve boter)
½ theelepel komijnzaad
1 theelepel gember, fijngehakt
½ theelepel kurkumapoeder
snufje rode chilipoeder, (sub met cayennepeper)

Om de smaken af ​​te maken
½ theelepel Himalaya roze zout, of meer naar smaak
1 theelepel citroen, vers geperst
2 eetlepels koriander, fijngehakt

instructies:

Bereid de Dali voor
Als je tijd hebt, laat de moong dal dan 4 uur of langer in koud water weken. Spoel moong dal 4-5 keer in koud water tot het water helder is. Voeg toe aan de snelkookpan of pan samen met water, een snufje kurkumapoeder en een snufje zout.

Kies een van de volgende kookmethodes

  1. Instant Pot: Verminder de hoeveelheid water tot 1 ¾ kopje. Zorg ervoor dat de stoomklep op “Verzegelen” staat en stel de timer in om 10 minuten op hoge druk te koken.
  2. Laat de druk gedurende 15 minuten op natuurlijke wijze dalen. Laat daarna de resterende druk met kracht ontsnappen door de stoomklep voorzichtig te openen op “Ontluchten”. Open het deksel en verwijder het.
  3. Snelkookpan met kookplaat: gebruik een hoog vuur om de druk te hoog te maken (wanneer u het eerste fluitsignaal hoort) en verlaag dan het vuur iets. Kook onder druk gedurende 6 minuten. Laat de druk 10 minuten op natuurlijke wijze dalen en open vervolgens het deksel veilig.
  4. Steelpanmethode: Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 35 minuten sudderen, of tot het dal heel zacht wordt en uit elkaar valt. Voeg indien nodig meer water toe zodat het dal bedekt blijft.

Maak het kruid temperen met ghee
Verwarm ghee in een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Voeg komijnzaad toe en bak tot het komijnzaad een paar tinten donkerder wordt.
Voeg de gember toe. Blijf zachtjes en op laag vuur sudderen, onder voortdurend roeren, tot de gember net begint te bruinen.
Voeg het kurkumapoeder en de rode chili toe en roer een paar seconden om het aroma vrij te maken. Zet het vuur uit.

Maak de smaken af
Giet de getempereerde kruiden en ghee over het gekookte dal en voeg zout toe. Roer goed, breng aan de kook en laat 2-3 minuten sudderen om de smaken te combineren en het zout te koken. (Als je de Instant Pot gebruikt, gebruik dan de Saute-functie om te sudderen.)
Zet het vuur uit. Voeg de verse citroen toe. Proef en pas aan voor zout, rode chili en citroen. Voeg meer zout, rode chili of citroen toe als je de smaken in evenwicht wilt brengen. Roer de koriander erdoor.

Serveren
Voor een complete maaltijd, serveer met basmatirijst en een gekookte groente. Je kunt het dal op de rijst lepelen, of de rijst en het dal mengen om het gerecht te maken dat bekend staat als ‘dal rijst’.
Voeg voor een uitzonderlijke smaak een beetje ghee toe aan het dal vlak voor het serveren.

Opmerkingen:

Asafetida (ook bekend als hing)

Asafetida wordt vaak toegevoegd aan gele dal als smaakversterker, spijsvertering en vervanging voor uien en knoflook.

Om dit gerecht nog authentieker te maken, voeg je een snufje asafetida toe met de kurkuma en rode chili.

Omdat asafetida een kleverige hars is, mengen fabrikanten het vaak met een beetje bloem om het gebruiksvriendelijker te maken en de potentie ervan te verminderen. Deze aanbeveling wordt gemengd met fenegriek, een ander kruid. Het is duurder dan normaal. In een Indiase winkel of online kun je dit product voor veel minder kopen. Het is de goedkoopste die ik gebruik.

Voeding
Calorieën: 170kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 10g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Cholesterol: 10 mg | Natrium: 309 mg | Kalium: 16 mg | Vezel: 4g | Suiker: 1g | Vitamine A: 92IU | Vitamine C: 1 mg | Kalium: 22 mg | IJzer: 2 mg

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op ButteredVeg.com

Volg op Instagram

.

Leave a Comment

Your email address will not be published.